Translate

EnglishArabicBulgarianChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchFinnishFrenchGermanGreekHindiItalianJapaneseKoreanNorwegianPolishPortugueseRomanianRussianSpanishSwedishCatalanFilipinoHebrewIndonesianLatvianLithuanianSerbianSlovakSlovenianUkrainianVietnameseAlbanianEstonianGalicianHungarianMalteseThaiTurkishPersianAfrikaansMalaySwahiliIrishWelshBelarusianIcelandicMacedonianYiddish
Home arrow Informatie arrow veel gestelde vragen arrow Vragen over stoom arrow Wat is nu eigenlijk (oververhitte) stoom ?
Wat is nu eigenlijk (oververhitte) stoom ? PDF Afdrukken E-mail

Stoom


Stoom is een aggregatietoestand van water. Vaak wordt de naam stoom gegeven aan een nevel van water: kleine zichtbare druppeltjes water boven bijvoorbeeld een fluitketel. Echte stoom is echter onzichtbaar. Er zijn twee soorten stoom: verzadigde en oververhitte stoom.
Verzadigde stoom is stoom die condenseert bij verlaging van temperatuur (zie dauwpunt). Verzadigde stoom wordt ook wel natte stoom genoemd, omdat er bij het geringste warmteverlies minuscule waterdruppeltjes ontstaan. Deze stoom is ongeschikt voor het aandrijven van een stoomturbine, maar voldoet prima voor het aandrijven van een stoommachine of voor de overdracht van warmte. Er wordt dan wel gebruikgemaakt van verzadigde stoom die bij hogere druk is gegenereerd.

Om oververhitte stoom te maken moet er extra warmte aan de stoom worden toegevoegd. In een fluitketel kan dat niet omdat daar alleen het water wordt verwarmd. De ontsnappende stoom blijft op dauwpuntstemperatuur. In een stoomketel gebeurt hetzelfde, maar de geproduceerde stoom kan vervolgens door een oververhitter worden geleid. De verzadigde stoom stijgt in temperatuur en wordt dan oververhitte stoom genoemd.Deze tekst komt oorspronkelijk van het Wikipedia artikel Stoom. De tekst is gelicenseerd onder de GNU-licentie voor vrije documentatie (GFDL).